4 subgenrer, du kan udfordre dig selv med

Savner du udfordring eller inspiration til nye veje i dit skriveliv?

Fortvivl ej! Her er fire fede subgenre, du kan kaste dig ud i – hvem ved? Måske finder det din nye yndlingsgenre!

Steampunk Time Keeper Art Print by Britta Glodde

#1 – klasikkeren: Steampunk

Steampunk (dansk (og aldrig brugt): Damppunk) er en genre skabt i 1800-tallet af forfattere som Jules Verne, men genren som vi kender i dag er først opstået i 80’erne. Genren foregår ofte i eller i en verden inspireret af Victoriatiden. Der lægges vægt på teknologi som dampmaskiner (derafnavnet), luftballoner, dampdrevne robotter (såkaldte steambots) eller andet teknologi fra 1800-tallet.

Steampunk blander tit elementer fra både sci-fi, fantasy, historisk fiktion, gysere og kontrafiktion/alternativ historisk fiktion (se nedenfor) – og er derfor perfekt, hvis du har lyst til at skrive det hele!

Tips og tricks:

1. I steampunk kan du skabe det fedeste univers – men husk lige historien også. Når alt kommer til alt læser dine læsere din historie for at følge dine hovedpersonerns vej gennem historien og ikke for at høre detaljer om, hvordan en varmluftballon fungerer 😉

2. Samtidig er miljøet også vigtigt – og kræver en del planlægning og research! Hvis du ikke er så meget til dampmaskiner, så kast dig ud i atompunk, dieselpunk, cyperpunk eller raypunk – google selv 😉

#2 – klichéen: Portal fantasy

Vi kender alle sammen portal fantasy – bøger som Narnia, hvor vores hovedperson går igennem en form for portal og kommer til en anden verden. En del af os – mig selv også – har nok også skrevet portal fantasy i vores unge forfatterdage (begge mine handlede endda om vampyrer ;)). Og det burde da være rimlig nemt, ikk’?

Nej – på ingen måde. For netop, fordi at det antages, at det er nemt, bliver det skrevet rigtig mange portal fantasys – og en stor del af dem er dårlige og klichéer. Så så snart du nævner, at du skriver portal fantasy kommer folk med deres fordomme – har selv prøvet det…

Men det er jo der, hvor du skal tage udfordringen op og vise dem, at portal fantasy romaner kan være fantastiske og dragende!

Tips og tricks:

To ting, jeg har lært gennem mængden af blogindlæg om, hvad virker, og hvad der IKKE virker i portal fantasy, er:

1. Historien bliver meget stærkere, hvis det ikke blot er en udenfrakommen, der skal redde en fremmed verden – vedkommende kunne i virkeligheden være ligeglad. Sørg for, at det der sker i portalverden også har indflydelse på hovedpersonens vante omgivelser.

2. Mange portal fantasy historier er bygget op sådan, at hvis vores hovedperson ikke falder igennem portalen, så finder historien ikke sted. Det kan virke lidt tamt – det er federe, hvis der er en grund til, at personen “falder” derind – og at der ville være en konsekvens, hvis personen ikke kom gennem portalen alligevel.

#3 – den ukendte: Kontrafiktion

Kontrafiktion – ah-hvad-for-en-fisk? Når det kommer til stykket har de fleste af os nok set eller læst en kontrafaktisk bog, film, teater, billede, grafik osv., men ordet er ikke just noget, vi husker hvad er.

Kontrafiktion – også kaldet alternativ historie eller engelsk: Alternative History – er, når man ændrer på en historisk begivenhed fx vælger, at russerne kom før De Allierede og befriede Danmark under 2. verdenskrig. Så foregår ens historie måske i 1947 og skildrer en piges liv i det nu kommunistiske Danmark. Genren ses ofte i forbindelse med fantasy, sci-fi eller steampunk.

Kontrafiktion er ikke lige sådan at skrive – og det er måske derfor, det heller ikke vrimler med kontrafaktiske romaner. Man skal nemlig sætte sig meget MEGET grundigt ind i sin tidsperiode – meget mere end, hvis man skal skrive normal historisk fiktion – for at kunne forudse fremtiden ved en ændring af historien.

Når det er sagt, så er kontrafiktion – efter min mening – noget af det fedeste, man kan skrive, fordi man for lov til at udforske et historisk univers, der aldrig er skrevet om før.

Tips og tricks:

1. Research, research, research!

2. Prøv at formulere en masse historiske hvad-nu-hvis-spørgsmål, og se hvilke du kan finde det fedeste svar på. Selvom det selvfølgelig skal være historisk korrekt, må du gerne freestyle og tænke ud af boksen, især hvis du inddrager fantasy eller sci-fi. 

Minimalism Art Movement, 1960 | Tutt'Art@ | Pittura • Scultura ...

#4 – the upcomming: Minimalisme

De fleste af os når nok igennem Helle Helles minimaliske romaner i folkeskolen eller på gymnasiet. Genrens kendetegn er, at man holder sig til få virkemidler, hvad end man maler, skriver, laver film eller tegner huse. Derfor blander kunsternen sjældent flere genre.

I minimalsime handler det ikke så meget om, hvad der står i teksten, men mere, hvad der ikke står – og er baseret på koncepter Less is more. Det ses blandt andet i six-words-stories som fx “Wrong number,” says a familiar voice

Hvis man ikke har lyst til at skrive udelukkende minimalisme, kan man blot lade sig inspirere og forsøge at holde sit sprog kort og præcist – og gemme en masse guldkorn mellem linjerne.

Tips og tricks:

1. Når du skriver minimalisme, så kig på hver sætning, prøv at slet den og se om teksten bliver stærkere af det. Hvis ikke kan du altid trykke ctrl+Z.

Hvad er din yndlings subgenre? Både at læse og at skrive?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Kom igang
%d bloggers like this: